Interconnectie VK en NL minder effectief na no-deal Brexit

Het kan op gebied van aansluitingen op de ‘koperen plaat’ van Noor-Europa interessant worden wanneer het Britse kabinet met premier Theresa May het niet voor elkaar krijgen om met een deal de EU te verlaten.

Binnen de EU zijn landen fysiek maar ook economisch via de “day-ahead trading” met elkaar verbonden. Dit systeem zorgt ervoor dag bij hoge prijsverschillen er een economisch model ontstaat die investering in verbindingen tussen landen mogelijk maakt. Deze verbindingen worden interconnectoren genoemd.

Het verenigd koninkrijk is met vier interconnectoren verbonden; België, Frankrijk, Ierland en ook Nederland. De Nederlandse verbinding, BritNed, is een 1000 megawatt (1 GW) aansluiting met een lengte van een kleine 260 kilometer lengte die functioneert op 450 kV gelijkspanning (HVDC).

BridNed tussen het VK en Nederland

Een no-deal Brexit zal de handel een stuk complexer maken. De handel en de capaciteit zullen ontkoppeld worden, naast de daadwerkelijke levering.

Het huidige handelssysteem zorgt voor een geïntegreerde markt waar elektriciteit wordt verhandeld en het goedkoper kan zijn om elektriciteit uit een buurland te betrekken ten opzichte van het zelf aanzetten van een elektriciteitscentrale. Dit mechanisme heeft in de afgelopen 10 jaar geleid tot een efficiënte markt waarin elektriciteitsprijzen in verschillende landen elkaar niet veel ontlopen. De gekoppelde handel via interconnectoren in capaciteit en elektriciteit, vaak aangeduid met CACM, zal na 29 maart of 12 april bij een no-deal Brexit worden gestaakt. Het VK zal, wanneer het geen lid meer is van de gemeenschappelijke energiemarkt geen deel kunnen nemen aan het geïntegreerde Europees handelssysteem. Een handelaar die transportcapaciteit nodig heeft zal nu precies de gewenste capaciteit, stroomrichting en tijdsduur in moeten kopen en kan niet langer deelnemen aan het geïntegreerde en geautomatiseerde systeem.