1 jaar ervaring met Apple Pay in Nederland

Door stom toeval ben ik via Bunq nu ruim één jaar in het gelukkige bezit van een goed werkende Bunq rekening met Apple pay op mijn iPhone en Apple Watch.

Ervaring na ruim 1 jaar gebruik in Nederland

Het aanvragen en het aanmelden op Apple Pay ging 21 maart 2018 via de Bunq app super simpel. Er kwam gelijk een virtuele betaalpas bij in mijn overzicht van passen en deze kon zonder enige moeite worden gekoppeld aan mijn iPhone X en 3e generatie Apple Watch.

Een speciale maestro kaart werd toegevoegd in mijn rassenoverzicht en deze is super eenvoudig te koppelen aan mijn Apple Watch en iPhone wallet.

En toen werd het spannend… want gaat het ook werken bij de kassa’s van de winkels in Nederland. Het was de dag van de verkiezingen, 21 maart, en ik had snel een simpele lunch gekocht bij de Albert Heijn hier in Zwolle. Daar staat zo’n terminal voor contactloos betalen en met mijn horloge ging betaling verrassend simpel. Even dubbelklikken op de knop van het horloge en met je arm naar de lezer en op ongeveer 5 cm afstand voelde ik al het signaal en gaven piepsignalen aan dat er contact is geweest en de betaling een feit was. Whow! Totaal verrast van de eenvoud had ik gelijk zin om meer betalingen te doen. Wat gaat dat simpel en eenvoudig!

Dubbelklik op je Apple Watch en je kan betalen… het is zo simpel!

Gelukkig heb ik mij kunnen inhouden, ik moest ook verder naar mijn afspraak en werken. Deze positieve ervaring is nog iedere keer waarneembaar wanneer ik een betaling moet doen. Geen gezeur met pasjes en pincodes; zolang je maar geld op je rekening heb staan wordt de betaling veilig en probleemloos uitgevoerd.

Voordeel van Bunq is ook dat je direct na de betaling een melding krijgt op al je aangesloten apparaten. Dus nooit een verrassing. De Apple Pay kaart kan ik koppelen aan diverse rekeningen. Dus moet ik betalen voor woonkosten, vakantie, kleding of boodschappen? Ik koppel de juiste rekening aan mijn pas via de Bunq app in enkele seconden en dus heb ik in feite al mijn bankpassen bij mij.

Nieuwe Apple Watch

Ik had een nieuwe Apple Watch en was bang dat ik niet langer gebruik zou kunnen maken van Apple Pay. Tot mijn verbazing kon ik een kopie van mijn passen van iPhone naar Apple Watch kopiëren en het werkt weer probleemloos. Of dit ook gaat werken bij een nieuwe iPhone…?!

Wanneer werkt het niet?

Eigenlijk heb ik in Europa overal kunnen betalen waar ook de normale bankpas gebruikt kan worden. Voorwaarde is uiteraard wel dat contactloos betalen mogelijk is. In Frankrijk, België, Duitsland (waar ze überhaupt kunnen toelaten…) en Zwitserland geen enkel probleem gehad.

Grappig genoeg had ik enkele weken terug in Singapore wel problemen. In dat land is Apple Pay formeel beschikbaar, maar daar lijkt iedere bank een eigen terminal te hebben voor betaling. Ik kocht wat gadget spullen en die winkel had 5 (!) terminals staan en na drie mislukte terminals maar besloten met mijn Bunq-pas te betalen (Mastercard) en dit ging in een keer wel goed.

Wanneer komt Apple Pay nu eens naar Nederland?

Het is eigenlijk gek en belachelijk dat Apple Pay niet formeel wordt ondersteund door de grote banken als ABM Amro, ING en de RaboBank. Dat Bunq wel wil meewerken is duidelijk, anders hadden ze 21 maart niet deze mogelijkheid geboden. De banken en Apple willen niet formeel reageren op vragen, maar alle signalen lijken erop te wijzen dat Apple wel wil maar alleen wanneer een grote bank de introductie ondersteunt of initieert. En laten de banken daar nu geen zin in hebben. Het enige wat wij als consument kunnen doen is herhalend vragen naar deze dienst om vervolgens te wachten en te hopen…

Of toch niet? Nee, je kan het nu reeds werkend krijgen via Bunq maar dan moet je wel wat slimme stappen doorlopen. Kijk hiervoor maar eens op de site van Bunq.love

De 7,99 EUR per maand wat ik moet betalen voor Bunq is overigens de moeite waard. Ik had eerder alleen met de gratis versie gewerkt maar ben zo tevreden over de app, de soepele werking en het grote gebruikersgemak dat ik volledig ben overgestapt voor de alledaagse betalingen. Alleen voor een spaarfunctie en mijn hypotheek heb ik (verplicht) nog andere rekeningen bij ING en Knab.