Taipei sluit zich aan bij IOTA voor smart city oplossingen

De Taiwanese hoofdstad Taipei heeft de handen ineengeslagen met de IOTA Foundation om hun smart city doelstellingen te bereiken. Het gedistribueerde grootboek van IOTA, de Tangle, werkt zonder de blockchain zoals de meeste andere cryptomunten en heeft grote voordelen ten opzichte van de meeste andere munten. Transactiekosten zijn er bij IOTA niet, waardoor het ook in staat is om voor kleine transactiewaarden te gebruiken. Ook is het in staat om te schalen, waar blockchain een aantal transacties per seconden kan uitvoeren als maximum is er geen grens voor IOTA, het wordt sneller bij een toenemend aantal transacties en gebruikers. En IOTA biedt bovendien de mogelijkheid om deels off-line gebruikt te worden.

Taiwan streeft ernaar om deze Tangle techniek te integreren in hun vele programma’s voor het smart city project. Het overkoepelende smart city project is vorig jaar geïnitieerd, waarbij in de meeste wijken van de stad meerdere pilotprojecten zijn gestart.

IOTA wordt door Taipei’s Commissioner van de IT afdeling genoemd als een van de innovatieve spelers in de wereld van de cryptomunten vanwege zijn unieke technologie. Daarom is het voor de stad een strategische stap om het tijdperk van smart cities in te leiden voor de bewoners van Taipei.

De next-generation technology van IOTA is klaar voor echte toepassingen en is de theoriefase aan het ontgroeien. Het kan de wereld van IoT (Internet of Things, het internet der dingen) steeds meer verbinden en de weg vrij maken voor slimme steden maar ook een slimme wereld.

De eerste toepassingen

Een van de eerste projecten is voor een ID kaarten voor burgers met een ingebouwde TangleID om ze hiermee te beveiligen tegen fraude. Dit project is gericht op het tegengaan van identiteitsdiefstal of fraude met stemsystemen. Daarnaast zal het project worden ontworpen om te functioneren als een database om openbare en persoonlijke gegevens van burgers bij te houden.

Gebruik van de TangleID is het mogelijk om deze gecodeerd op te slaan en te gebruiken, wat het kopiëren of spoofen volledig kan voorkomen. Alleen de eigenaar kan het ontgrendelen.

Naast TangleID werkt IOTA aan een ander project met Taipei City via Airbox. Airbox is een samenwerking met Edimax, Realtek, Asus, Academia Sinica, LAS en de stap Taipei. Airbox maakt gebruik van de technieken voor het delen van gegevens in de stad via de gemonteerde luchtsensoren die temperatuur, licht en vervuiling detecteren. Het project zal hiermee real-time informatie kunnen verstrekken. De luchtsensoren zullen worden geïnstalleerd in 150 basisscholen en in huizen van bewoners en vormt hiermee een van de meest gedetailleerde sensor-netwerken in de wereld.

Afgelopen november werd al door de IOTA stichting aangegeven dat meer dan 20 bedrijven zich hebben aangesloten bij de IOTA foundation data-marktplaats, een nieuw open initiatief met als doel een platform op te zetten waar bedrijven sensordata kunnen kopen of verkopen. Aangesloten zijn o.a. Microsoft, Bosch, Tine, PwC, Accentues en Fujitsu.