Wat is IOTA?

2017 een interessant jaar voor cryptomunten

De meeste aandacht is dit jaar naar de Bitcoin gegaan, die een duizelingwekkende waardetoename heeft gekend, en het jaar is nog niet over! Er zijn echter ook zogenaamde altcoins, alternatieve cryptomunten, die de moeite waard zijn.

Hier heb je te maken met echte interessante munten die enkele van de belangrijkste nadelen van de bitcoin technologie kunnen wegnemen of omzetten in een voordeel. Maar er zijn ook zogenaamde fakecoins, nepmunten, die alleen uit zijn op het financiele gewin van de organisatie die ze uit hebben gebracht. Zo’n neomunt is bitcoin cash, of beter uit te spreken als b-cash.

Een van de potentiële pareltjes voor 2018 en verder is IOTA. Deze munt heeft een aantal specifieke eigenschappen die mij persoonlijk erg aanspreken. Ik ben benieuwd of de ontwikkelaars dit ook daadwerkelijk van de grond kunnen krijgen en niet bedolven worden door het geweld van nog meer alternatieve altcoins die de aandacht doen verwateren.

Een korte uitleg over wat ik over IOTA te weten ben gekomen;

Het internet der dingen / Internet of things

IDe kreet “the internet of things (IoT)”, het internet der dingen, wordt gebruikt om het netwerk te duiden van sensoren en slimme apparaten die informatie met elkaar delen. Het kan een heel kleine temperatuurmeter zijn in de slaapkamer die aan de kamerthermostaat aangeeft dat de verwarming even aan moet, maar het kan ook een sensor zijn die aangeeft of een container te vochtig is geworden, etc.. Een koelkast die zelf actief aangeeft dat de temperatuur teveel aan het oplopen is, een sensor die aangeeft dat het licht buiten te laag is en de lampen ingeschakeld kunnen worden, je kan het zo gek niet bedeken of het is er al of het komt er aan. Auto’s die weerinformatie naar elkaar doorsturen over regenval, gladheid, filedruk, etc.. Naar verwachting zal het internet der dingen in de komende jaren de grens van 30 miljard apparaten/sensoren gaan overstijgen en de geprognotiseerde waarde in de wereld wordt dan op 7 biljoen EURO(!).

Het principe van het internet der dingen is dat objecten geïnterpreteerd of beïnvloed worden via de totale netwerk infrastructuur, hiermee kansen biedend aan de fysieke wereld. Met als doel de efficiëntie en accuratesse te verbeteren om hiermee economische efficiëntie voordelen te bereiken met een afnemende menselijke invloed.

Wat is IOTA?

OTA is een open-source gedistribueerd grootboek wat is ontwikkeld om beveiligde communicatie en betalingen tussen in een systeem, een netwerk van producten die zijn ontwikkeld om verbindingen te leggen en informatie te delen. Ter ondersteuning van het internet der dingen.

De IOTA stichting heeft met 20 bedrijven een gedecentraliseerde marktplaats opgericht. Enkele van deze bedrijven zijn Cisco Systems, Volkswagen, Microsoft en Fujitsu.

IOTA zal de uitwisseling van elektronische informatie tussen machines met sensoren die onderdeel uitmaken van het internet der dingen faciliteren. In tegenstelling tot traditionele cryptomunten heeft IOTA een platform gecreëerd wat de naam TANGO draagt. Het is gebaseerd op de wiskundige theorie met de naam DAG, Directed Acyclic Graphs. Voor elke transactie die moet worden bevestigd, zoals het geval is in de blockchain technologie, zal elke nodig in een DAG netwerk of TANGLE, de vorige twee transacties van een andere node moeten bevestigen of goedkeuren.

Een essentieel voordeel van IOTA’s TANGLE technologie is dat ze niet afhankelijk is van zogenoemde ‘miners’ voor de verificatie van transacties wanneer het netwerk in omvang groeit. Bij bitcoin en andere munten zie je wachttijden voor transacties enorm toelopen en transactiekosten ook wanneer het netwerk belast wordt. Bitcoin transacties zitten nu pas op zo’n 2, 3 en soms 3.5 transacties per seconde. Bij een brede toepassing zijn duizenden transacties tot tienduizenden transacties per seconde nodig. De techniek van IOTA zorgt ervoor dat bij het toenemende aantal gebruikers en transacties ook de verwerkingssnelheid zal toenemen. Het versterkt het netwerk in tegenstelling tot de blockchain technologie. En transacties zijn gratis. Zodat ook de kleinste waarden kunnen worden betaald. De ANWB kan bijvoorbeeld hele kleine hoeveelheden geld betalen voor informatiepakketjes van weer of verkeerssensoren, wat interessante mogelijkheden kan bieden.

En dat maakt IOTA zo’n interessante munt voor de toekomst. Mogelijk gaan apparaten ook elkaar betalen. In de verdere toekomst zou het zover kunnen gaan dat mijn zelfrijdende auto zelf brandstof of energie bij het tankstation zal betalen. Of zelf zal betalen voor een nieuwe ruitenwisser of een wasbeurt. En ik betaal de auto voor het verlenen van een vervoersdienst, hoe dit qua kosten en route wordt geoptimaliseerd wordt dan door het systeem zelf uitgedacht en geoptimaliseerd. Of mijn pakketje koopt zelf de logistieke dienst is die het zo snel of goedkoop mogelijk van positie A naar positie B kan brengen. Of het nu via een SANDD of POST-NL of DHL punt gaat, dat maakt mij niet uit.