Waardepapieren veilig in Haarlem via IOTA

ICTU en Xurux hebben in opdracht van de gemeente Haarlem een Proof of Concept ontwikkeld voor het verifiëren van waardepapieren via de publieke IOTA-blockchain.

Inwoners zullen niet langer naar het gemeentehuis moeten komen voor bijvoorbeeld het aantonen dat zij inwoners zijn van de gemeente. Dankzij de IOTA-blockchainoplossing kan de echtheid van een digitaal document worden aangetoond.

Er is gekozen voor de IOTA-technologie, omdat deze technologie een snelle transactiesnelheid heeft en geen hoog energieverbruik tot gevolg heeft. Dit in tegenstelling tot de blockchain-technologie achter de Bitcoin.

Volgens innovatiemanager van de gemeente Haarlem, Bas de Boer, toont de Proof of Concept aan dat blockchain-technologie concreet en op korte termijn geïmplementeerd kan worden.

ICTU en Xurux hebben de software ontwikkeld voor de gemeente Haarlem en deze bovendien als open source code beschikbaar gesteld. Deze is hierdoor vrij beschikbaar voor andere gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden die waardepapieren verstrekken.

Naar verachting zal gemeente Haarlem deze Proof of concept in 2018 gaan toepassen.