Overheid moet pro-actief kunstmatige intelligentie reguleren!

Zojuist een artikel op internet gelezen van Elon Musk, zie deze site. En ik moet bekennen dat ik zijn mening volledig deel.

Hij roept in het artikel van readwrite.com dat overheden proactief kunstmatige intelligentie (Engelse afkorting AI) moeten reguleren voordat het niveau van AI toegepast kan worden voor brede en algemene toepassingen. Nu wordt AI veelal toegepast voor enkele taken, zoals schaakspellen, de algemene gezicht en patroonherkenningen in grote datasets, etc. Echter de trend is wel dat grote tech-bedrijven inzetten op meervoudige complexe taken zoals een mens ook gewend is te doen.

Elon Musk stelt terecht dat wij ons, als het grote brede publiek, ons nu reeds zorgen moeten maken hoe we deze technieken onder controle moeten kunnen houden. Dat wij niet pas gaan reageren wanneer robots op straat gaan om te doden. Dan zijn wij te laat.

Momenteel zijn bedrijven als Google, DeepMind, Microsoft, Apple en een paar andere bedrijven aan het werk om meervoudige complexe taken als intelligentie te ontwikkelen. Dit soort systemen, gekoppeld aan robotica veroorzaakt in dat geval oa. arbeidsstoringen omdat robots alles beter dan ons kunnen doen.

Elon Musk biedt niet de oplossing, maar stelt dat de overheden de grote bedrijven moet reguleren dat zij met deze techieken pas dan gaan komen, wanneer het aantoonbaar veilig is. Om te voorkomen dat er ‘demoon’ achtige systemen kunnen ontstaan die zich zelfstandig vermenigvuldigen.

De filmindustrie heeft deze scenario’s al eerder bedacht. Denk hierbij aan MATRIX (1999), Terminator (1984), I Robot (2004), ex machina (2015), 2001 a Space Odyssey (1968), etc.