Dat veel mensen tegen veranderingen zijn, dat weten we al langer. Soms komt die weerstand tot uiting op een manier wat botweg lachwekkend en belachelijk is. Zo nu ook de paalzitters in Zandvoort die daarmee willen protesteren tegen de komst van windmolens. Laat die tegenstanders alsjeblieft allemaal daar gaan paalzitten, streef een duurrecord van jaren na, dan heeft de rest van Nederland daar in ieder geval geen last meer van. Al schrikt dat wel intelligente toeristen af…
Hoe belachelijk kan je jezelf maken? Ten eerste is een windpark zoals wordt beoogd nauwelijks zichtbaar. Je hebt recht van spreken wanneer direct aan de kustlijn windmolens worden geplaatst, maar we hebben het hier over een afstand van 18.500 meter voor de kust! Bovendien is in begin augustus een onderzoek uitgevoerd door GfK in opdracht van Natuur en Milieu. Deze organisatie wilde onderzoeken of de angst voor het afschrikken van toerisme door windmolens aan de kust terecht is. En wat blijkt? Deze angst is volledig ongegrond. Er kwam zelfs een verrassende conclusie naar voren; een op de vijf Duitse toerist geeft zelfs aan vaker naar de Nederlandse kust ten komen als er windmolens zichtbaar in zee staan. En 64% maakt het gewoon niets uit.
De toerismesector kan flink profiteren van windmolens, blijkt ook uit het onderzoek. 56% van de Duitse toeristen is geïnteresseerd in toeristische activiteiten rondom windmolens. ‘Denk bijvoorbeeld aan een boottocht naar een windmolen. Of duiken. Windmolens zijn een duikwalhalla doordat er veel nieuw zeeleven op afkomt. Slimme ondernemers kunnen goed verdienen aan windmolens. Aan de toeristen ligt het niet, zij zijn enthousiast,’ zegt Olof van der Gaag van Natuur en Milieu.
64 procent van de Duitse toeristen is voorstander van windenergie, toont het onderzoek aan. Met name jongeren zijn enthousiast over deze vorm van duurzame energie. 73 procent van de 18-24 jarigen is voorstander van windenergie, tegenover 57 procent van de 25-34 jarigen. Een meerderheid van de badgasten vindt het een goed idee dat er windmolens aan de Nederlandse kust komen. Bij 86 procent van de Duitse toeristen die daadwerkelijk Nederlandse kustplaatsen met windmolens bezoeken, hebben de windmolens geen invloed op het strandbezoek. 20 procent van de Duitse badgasten komt vaker naar zee als er windmolens staan, 16% zegt minder vaak te komen. Klik hier voor het volledige onderzoek.
Nederland wekt nu maar 4,5 procent schone energie op, dat moet minstens 16 procent zijn in 2023, zo is afgesproken in het SER Energieakkoord. Tussen nu en 2023 komen er nieuwe windparken op zee bij die straks 5 miljoen Nederlandse huishoudens van schone stroom gaan voorzien. Windenergie, op land en zee, is de schoonste en best toepasbare optie voor het verminderen van CO2-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energie.
Het onderzoek is gedaan onder een representatieve groep van 500 Duitse consumenten die de afgelopen 2 jaar een of meerdere keren de Nederlandse kust hebben bezocht. De netto steekproef is door middel van weging representatief gemaakt op geslacht, leeftijd en opleiding. Van al het buitenlandse toerisme in Nederland komen de meeste toeristen uit Duitsland; in 2014 bezochten ruim 3.9 miljoen Duitsers ons land, zo’n 30 procent van al het toerisme.
You must be logged in to post a comment.