Prijsdrukkend effect verwacht na uitbreiding TenneT

TenneT_logoDe capaciteit tussen Duitsland en Nederland wordt door TenneT verder uitgebreid. Dit zal tot effect hebben dat de lagere prijsniveau’s in Duitsland meer naar Nederland zullen worden overgebracht. In 2012 werd reeds de capaciteit met 300 MW vergroot, per 2016 wordt weer aanvullende capaciteit opgeleverd.

Mel Kroon, CEO van TenneT: “Wij hebben de afgelopen jaren met interconnectoren met Duitsland, NorNed, Britned en uitbreiding van de capaciteit op de grens met België grote stappen gezet om prijsverschillen tussen de markten te minimaliseren. En dat is ook goed gelukt. In 2011 was de stroomprijs op de Nederlandse markt meer dan 90 procent van de tijd gelijk aan die in Duitsland.
De enorme, fluctuerende hoeveelheid gesubsidieerde Duitse stroom die tegenwoordig op de markt wordt gezet, heeft de zaken drastisch veranderd. De capaciteit van onze huidige acht buitenlandverbindingen is niet meer voldoende. En dat terwijl wij in vergelijking met andere Europese landen al een veel grotere interconnectiecapaciteit hebben.

De huidige situatie is eigenlijk een vreemde: de energienetten zijn door koppeling internationaal, de stroomhandelsmarkt is internationaal, maar energiebeleid niet; dat is nationaal.

In feite importeren wij hier in Nederland het Duitse nationale energiebeleid. En dat heeft dus een grote impact. Nu is de stroomprijs in Nederland nog maar minder dan 30 procent van de tijd gelijk aan de Duitse marktprijs.”

En met die opmerking slaat de heer Kroon de spijker op z’n kop; in feite importeren wij hier in Nederland het Duitse nationale energiebeleid. En het ziet er naar uit dat deze, net als de Duitse economie, bijzonder stabiel is.

Goed voor consument, maar bijzonder lastig voor de energie producerende bedrijven in Nederland die moeten concurreren tegen een ander nationaal beleid. En dat beleid in Nederland is zo stabiel als het weer, totaal niet dus.