Nieuwe 787 Dreamliner terug naar Boeing

De Noorse budgetmaatschappij Norwegian Air Shuttle stuurt een gloednieuwe Boeing 787 Dreamliner terug naar de fabrikant.

De maatschappij eist een reparatie nadat het toestel afgelopen vrijdag strandde op de luchthaven van Bangkok met een kapotte hydraulische pomp. Eerder waren er ook al problemen geweest met het toestel.

Betrouwbaarheid
‘De betrouwbaarheid van dit vliegtuig is simpelweg niet acceptabel’, zegt woordvoerder Lasse Sandaker-Nielsen tegen persbureau Reuters. ‘Onze klanten kunnen niet met deze prestaties leven.’
Norwegian Air Shuttle zal de langeafstandsvluchten de komende tijd uitvoeren met een Airbus A340 die het leaset van luchtvaartmaatschappij Hi Fly.

Lage kosten
De Noren begonnen dit jaar met langeafstandsvluchten en hoopten te profiteren van de lage exploitatiekosten van de Dreamliner. Vanwege de lichte motoren van het vliegtuig zou er 20% kunnen worden bespaard op brandstof.
De eerste twee Dreamliners van de maatschappij, van de geplande acht, strandden echter al zes keer vanwege uiteenlopende technische problemen. Daardoor moest de maatschappij halsoverkop andere toestellen leasen of vluchten schrappen.
Het bestuur van de maatschappij eiste daarom deze week actie van het management van Boeing, waarop de vliegtuigbouwer aanbood om onderhoudstations te installeren op alle langeafstandsbestemmingen van Norwegian Air Shuttle.