Tegenoffensief Nigeria

Het leger in Nigeria heeft zondag 19 mei zijn offensief tegen de radicale islamitische beweging Boko Haram voortgezet. Boko Haram is verbonden met Al Quida en voert reeds jaren een bewind van aanslagen uit. Zo zijn in de afgelopen jaren, voornamelijk bij christelijke kerken aanslagen gepleegd rond kerst of andere religieuze momenten.

De interne roep van de zuidelijke Nigerianen dat moet worden opgetreden is nu voor het eerst gehoor gegeven. Onderstaande artikel beschrijft een rapportage afkomstig vanuit de BBC in Abuja.

Volgens een verklaring van het leger verloopt de operatie succesvol en zijn veel rebellen het land ontvlucht, aldus de BBC.
Het leger heeft zondag zeker 14 opstandelingen gedood en 20 gevangen genomen. Een correspondent van de Britse omroep in de hoofdstad Abuja kon deze informatie niet controleren.
Intussen komen er berichten binnen over burgers die vluchten voor het oorlogsgeweld en naar buurlanden Niger en Kameroen trekken.
Vorige week heeft president Goodluck Jonathan in drie provincies de noodtoestand afgekondigd, nadat de islamitische rebellen wederom enkele bloedige aanvallen hadden uitgevoerd.

Maiduguri
Zaterdag doodde het leger naar eigen zeggen zeker tien opstandelingen en werden 65 militanten gearresteerd. Ook nam het leger in de omgeving van de noordelijke stad Maiduguri een grote hoeveelheid wapens en munitie in beslag.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, riep het leger op tot terughoudendheid en waarschuwde niet de mensenrechten te schenden in de strijd tegen de opstandelingen. Volgens Amnesty International voert het leger buitengerechtelijke executies uit en maakt het zich schuldig aan marteling, verdwijningen en schendingen van mensenrechten.

Onder controle
Het leger is bezig met een groot offensief tegen Boko Haram, dat delen in het afgelegen noordoosten van het olierijke land onder controle heeft. Legervliegtuigen bombardeerden vrijdag posities van opstandelingen. Het is het grootste legeroffensief sinds Boko Haram vier jaar geleden de wapens opnam om de regering omver te werpen en een islamitische staat te vestigen. De strijd heeft inmiddels aan meer dan 2000 mensen het leven gekost.