België in januari nipt aan elektriciteitstekort ontsnapt

België is op 17 januari nipt aan een elektriciteitstekort ontsnapt. ‘Het scheelde maar enkele megawatts of de stroom zou onderbroken zijn op een deel van het net’, zo bevestigt hoogspanningsnetbeheerder Elia woensdag in de krant L’Avenir. Dat zou een primeur zijn geweest voor het land.
Doordat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 stilliggen (omwille van scheurtjes in de reactorvaten) ligt de Belgische productiecapaciteit momenteel 2.000 megawatt lager. Daardoor is België ‘structureel afhankelijk’ van invoer van elektriciteit vanuit Frankrijk, aldus een woordvoerder van Elia. Die invoer kan maximaal 3.500 megawatt bedragen.

‘Op 17 januari draaide de Belgische productiecapaciteit op volle toeren. Vanuit Frankrijk werd er tot 3.450 megawatt elektriciteit ingevoerd’, schrijft de krant. Op het randje van een elektriciteitstekort dus. In zo’n geval zou Elia een aantal schakelaars omdraaien, volgens een welomschreven procedure.

Halve kracht

Tegelijk kondigt Electrabel aan dat het Belgische kernenergiepark vanaf eind maart nog maar op de helft van zijn capaciteit zal draaien. Dan wordt de kernreactor van Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud. Daarbij zal ook onderzocht worden of het reactorvat dezelfde scheurtjes vertoont als de reactoren van Doel 3 en Tihange 2, die al langer stilligen. Dat staat woensdag in De Tijd en L’Echo.

Electrabel verzekert dat het stilleggen van een derde kernreactor geen impact zal hebben op de elektriciteitsbevoorrading.

De onderhoudsbeurt van Tihange 1 is gepland van 30 maart tot 21 mei. GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, heeft steeds gezegd dat het al zijn reactorvaten zou laten testen, nadat er duizenden haarfijne scheurtjes werden ontdekt in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Beide kernreactoren liggen sinds de zomer stil. Er wordt nog onderzocht of de scheurtjes een gevaar betekenen voor de veiligheid.

Volgens GDF Suez kunnen Doel 3 en Tihange 2 in het tweede kwartaal opnieuw opstarten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (Fanc) moeten eerst nog enkele tests afgerond worden.