Tihange 2 en Doel 3 structureel veilig

De Waalse kernreactor Tihange 2 kan per direct in werking worden gesteld. Dat concludeert exploitant Electrabel in de eigen onderzoeksresultaten die gisteren zijn overhandigd aan het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Hetzelfde geldt voor de kernreactor Doel 3. Beide reactoren liggen sinds de zomer stil na de ontdekking van duizenden scheurtjes in de reactorvaten.

Electrabel onderzocht de scheurtjes de voorbije maanden met behulp van echoscopie. Conclusie is nu dat de reactoren veilig heropgestart kunnen worden zonder dat de scheurtjes voor problemen gaan zorgen.

Het FANC zal de onderzoeksresultaten de komende maanden met een groot aantal deskundigen bekijken.

Op z’n vroegst worden Tihange 2 en Doel 3 in februari weer opgestart als het FANC de visie van Electrabel deelt.