Nuon : aanhoudende roestregen

Roestregens blijven voorlopig een dagelijks risico voor de inwoners van Velsen-Noord. Nuon werkt wel aan een oplossing om de roestregens te voorkomen, maar dat wordt een filterinstallatie die voorlopig niet eens op de schoorstenen van de elektriciteitscentrale past.

Dat zei Nuon-manager Harrold Koekkoek woensdagavond tijdens een bijeenkomst van het wijkplatform Velsen-Noord. Afgelopen augustus daalden weer grote roestvlokken met een doorsnede tot enkele centimeters neer op huizen, auto’s en heel Velsen-Noord.

De ongewenste uitstoot deed zich voor tijdens het opstarten van de centrale. “Wij doen dat wanneer de weersverwachtingen ideaal zijn. Helaas hebben wij geen grip op de wind”, aldus Koekkoek.

Hij meldde dat Nuon bezig is met het ontwerpen van een grote filterinstallatie die de roestdeeltjes moet tegenhouden. Inmiddels is er een schaalmodel ontwikkeld. Het probleem is dat de installatie zó omvangrijk zou worden dat die niet op de schoorsteen van Nuon past. In december hoopt Koekkoek meer te kunnen vertellen over de vorderingen. “Helaas blijft de kans op roestuitstoten bestaan.”