Prijs elektriciteit net boven EU gemiddelde

In Nederland kennen we forse belastingen op de brandstoffen. De pompprijs in Nederland voor Diesel en Benzine behoren hierdoor tot de top van de wereld.

Voor de prijs van elektriciteit is dat anders. Natuurlijk wordt ook hier flink gestrooid met toeslagen om reductie te stimuleren en de staatskist minder leeg te maken. Echter, de landen om ons heen kunnen dat beter. In Duitsland en Denemarken bijvoorbeeld, worden de consumenten volledig belast met de kosten waarmee de subsidies van windparken en zonnecellen worden gefinancierd. Duitsland en Denemarken hebben een effectieve policy op duurzame energie. Deze biedt ook zekerheden, in groot contrast tot Nederland, waardoor investeringen worden gestimuleerd. Deze investeringen zijn zowel individueel alsook collectief en commercieel.

Onderstaande grafiek is afkomstig van EUROSTAT en geeft de prijsniveau’s van consumenten weer;

De stimulans in Duitsland heeft als voorbeeld het onverwachte effect gehad dat de prijzen van zonnecellen en zonnepanelen drastisch omlaag is gegaan. De kracht van de massaproductie is hiermee veel sneller op gang gekomen. Helaas echter wordt de prijs in de laatste maanden extra gedrukt door China, die lijkt de markt kapot te willen maken om hierna als enige producent over te blijven.