Snelle nucleaire reactor oplossing nucleair afval?

In Groot-Brittannië ligt honderd ton nucleair afval, waaruit zo’n vijfhonderd jaar aan energie gehaald kan worden, klaar om verwerkt te worden. Eén van de mogelijkheden is de snelle verwerkingsreactor ‘Prism’.
De verwerkingsreactor is ontwikkeld door de reactorbouwer GE-Hitachi en wordt gekoeld door vloeibaar sodium. De ‘Prism’ maakt gebruik van een ander type brandstof dan gebruikelijke reactoren, verwerkt sneller afval en haalt meer energie uit dezelfde hoeveelheden afval.

Haalbaarheid

GE-Hitachi liet een studie uitvoeren waaruit blijkt dat komst van de reactor geloofwaardig en commercieel haalbaar is. Zij presenteerden de resultaten aan de Britse Nuclear Decommissioning Authority (NDA), een adviesorgaan van de overheid, die eerst nog twijfelde aan de haalbaarheid van snelle reactoren.

Gevaarlijk afval

De Britse overheid had besloten om een nieuwe reactor te bouwen omdat het radioactieve afval als zeer gevaarlijk wordt gezien. Daarom moet dit afval op de best mogelijke manier verwerkt worden. De NDA neemt aan het eind van dit jaar een beslissing over ‘Prism’. Daarna kan het nog tien jaar duren voor de verwerkingsreactor in gebruik kan worden genomen.

One Reply to “Snelle nucleaire reactor oplossing nucleair afval?”

  1. In Groot-Brittannië ligt honderd ton nucleair afval, waaruit zo’n vijfhonderd jaar aan energie gehaald kan worden, klaar om verwerkt te worden. Eén van de mogelijkheden is de snelle verwerkingsreactor ‘Prism’. De verwerkingsreactor is ontwikkeld door de reactorbouwer GE-Hitachi en wordt gekoeld door vloeibaar sodium. De ‘Prism’ maakt gebruik van een ander type brandstof dan gebruikelijke reactoren, verwerkt sneller afval en haalt meer energie uit dezelfde hoeveelheden afval.

Comments are closed.