Griekenland: betaal belastingen!

IMF-president Christine Lagarde heeft ‘meer medelijden met arme kinderen in de Sahara, dan met getroffen Grieken.’

Lagarde gebruikte in een interview met de Britse krant The Guardian deze stevige taal op de vraag of ze regelmatig denkt aan Griekse vrouwen die geen beroep kunnen doen op een vroedvrouw of patiënten die levensbelangrijke medicijnen niet kunnen betalen. ‘Ik heb meer compassie met kansarme kinderen in de Afrikaanse Sahara. Constant denk ik aan de kinderen in Niger die maar twee uur per dag naar school gaan en een stoel met z’n drieën moeten delen. Zij hebben onze hulp harder nodig dan de inwoners van Athene.’

betaal belastingen!

Volgens Lagarde is het nu tijd voor de Grieken om terug te betalen en zullen regels door het IMF niet worden versoepeld.
Lagarde zegt zich hierbij vooral druk te maken over Griekse belastingontduikers. ‘Grieken moeten gezamenlijk hun probleem oplossing.’ Op de vraag hoe dat moet, antwoordt ze: ‘Dat kan als alle Grieken belasting gaan betalen.’

Ook kritiek vanuit Duitsland
Lagarde is zaterdag niet de enige die Griekenland waarschuwt. De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich zei in de krant Leipziger Volkszeitung: ‘We zullen geen geld blijven storten in een bodemloze put. Van elk land dat hulp en solidariteit aan ons vraagt, eisen wij een bepaalde mate van serieusheid en redelijkheid.’