Apple vervuilend voor clouds?

Met gadgets van Apple kun je waar je ook bent muziek, foto’s en andere gegevens delen. Aan het uitwisselen van bestanden tussen een iPhone en iPad komt geen kabeltje of USB-stick meer te pas. Al die data wordt verstuurd via de iCloud, een groot netwerk van computerservers. Helaas draait het overgrote deel van de datacentra van Apple op stroom die rechtstreeks afkomstig is uit vervuilende kolencentrales. Net als de datacentra van Microsoft en Amazon trouwens.

Voor- en nadelen van de Cloud
‘Cloud computing’ is de toekomst. We versturen e-mails via Gmail en ontmoeten vrienden op Facebook: allemaal handelingen die niet plaatsvinden op de harde schijf van onze computer, maar in de ‘cloud’. Dit kan een manier zijn om energie te besparen. Door thuis te werken, vermijden we bijvoorbeeld ellenlange files. Maar er is ook een keerzijde. Wereldwijd verbruiken datacentra nu al 2 procent van alle beschikbare elektriciteit. En naar verwachting zal de digitale wereld in 2020 44 keer zo groot zijn als nu.

Nieuw rapport
Apple staat bekend als een vooruitstrevend bedrijf, qua design én qua milieubeleid. Als eerste grote elektronicaconcern weerde het zeer schadelijke gifstoffen uit zijn gadgets. Maar terwijl IT-bedrijven als Google en Facebook investeren in wind- en zonne-energie, kiest Apple voor kolenstroom. IT-bedrijven spelen een belangrijke rol in de noodzakelijke omschakeling naar een schone en veilige energievoorziening. Greenpeace roept op mee te doen met hun internationale campagne en Apple te vragen te kiezen voor schone energie: ‘Apple, clean my cloud!’