De gemeente Almere heeft Boskalis het contract verleend voor het aanbrengen van een ophoging voor het project ‘Almere Poort’. Boskalis heeft met haar inschrijving de laagste evaluatieprijs aangeboden door zich in te schrijven op niveau 5 van de CO2-Prestatieladder. Hiermee heeft de organisatie een fictieve korting van 350.000 euro op de inschrijfprijs bedongen.
De werkzaamheden voor Boskalis omvatten het leveren en aanbrengen van ca. 720.000 m3 zand voor het project ‘Aanbrengen ophoging Middenduin-zuid Fase 1 in gebied 4G te Almere Poort’. Dit project is onderdeel van de 1e fase van plan Duin. Dit plan komt in de Kustzone in Almere Poort. De opdracht heeft een waarde van ruim zes miljoen euro. Met de voorbereidende werkzaamheden is reeds gestart, ter plaatse zullen de werkzaamheden in november 2012 zijn afgerond.
Almere zet voor het project Almere Poort de CO2-Prestatieladder in om marktpartijen te belonen die werk maken van CO2-reductie. Het uitgangspunt van de ladder is dat inspanningen worden gehonoreerd. Een hogere score op de ladder wordt namelijk beloond met een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een – fictieve – korting op de inschrijfprijs.
De Kustzone ligt in het vierde stadsdeel van Almere: Almere Poort. Het stadsdeel is de poort van Almere en Flevoland: het ligt direct na de Hollandse Brug die Flevoland verbindt met de Randstad. Het wordt de thuishaven voor 25.000 inwoners en de werkplek voor zo’n 25.000 werknemers.
De Kustzone wordt een strand- en duingebied van formaat, op de rand van polder en water. Amvest gaat het gebied ontwikkelen. Karakteristiek voor het plan ‘Duin’ zijn drie grote zandduinen tot wel tien meter hoog. Door deze hoogteverschillen kunnen veel woningen uitkijken over het water. Een levendige en sfeervolle boulevard langs de haven geeft de Kustzone het karakter van een badplaats. ‘Duin’ wordt een uniek gebied met ruimte voor ongeveer 3.000 woningen, 120.000 m2 aan kantoorruimte, 16.000 m2 horeca en detailhandel en 44.000 m2 aan leisure.
De CO2-Prestatieladdder wordt beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). De CO2-Prestatieladder is een instrument om bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen te stimuleren tot CO2-bewust handelen in de eigen bedrijfsvoering en bij de uitvoering van projecten.
Ik schat in dat meer en meer bedrijven komende jaren zullen overstappen op de CO2 prestatieladder.
Dit kan een goede zaak voor het milieu zijn, maar er zitten ook wat vreemde eigenschappen aan de definitie van groene stroom…