Onderhandelingen RWE en Gazprom stukgelopen

RWE and Gazprom hebben een punt gezet achter hun onderhandelingen over een joint venture. De Duitse en Russische energiereuzen onderzochten de mogelijkheid om samen elektriciteitscentrales in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland te bouwen en exploiteren, maar kwamen niet tot een overeenkomst die tot wederzijdse tevredenheid stemde. Dat laat RWE deze donderdag 22 december weten.

In juli maakten Gazprom en RWE bekend dat er onderhandeld werd. Volgens Jürgen Grossmann, CEO van RWE, waren de gesprekken “constructief”, maar werden de partijen het toch niet eens over een “samenwerkingsverband dat voor beide partijen houdbaar zou zijn”.

Gazprom ziet de bouw van meer gasgestookte centrales in Europa als een mogelijkheid om een positie te verwerven in de elektriciteitssector een van Europa. Gazprom hoopt te profiteren van het besluit van Duitsland om kerncentrales te sluiten, maar zoekt daarvoor wel de samenwerking met Europese partners. Daarvoor tekende het in mei ook al een overeenkomst met het Deense Dong om samen de bouw van meer gascentrales in Europa te bevorderen.

GDF SUEZ heeft voor levering in Europa reeds enkele contracten lopen.