Opening Nord Stream gasleiding

Minister-president Rutte neemt op 8 november 2011, samen met bondskanselier Merkel van Duitsland, president Medvedev van Rusland, premier Fillon van Frankrijk en EU-commissaris Oettinger van Energie, de eerste van de twee Nord Stream gasleidingen in gebruik.

De Nord Stream gasleiding transporteert aardgas uit Rusland naar Europa. De bijeenkomst vindt plaats op het eindstation van de leiding, in het Noord-Duitse Lubmin. Voorafgaand aan de openingshandeling zal onder andere minister-president Rutte een korte toespraak houden. Voor de aanleg en exploitatie van de Nord Stream gasleiding is een consortium van vijf internationale bedrijven gevormd. De Nederlandse Gasunie is een van de betrokken bedrijven. De twee pijpleidingen van Nord Stream hebben een lengte van 1224 kilometer. Zij lopen deels over land en deels onder het water van de Oostzee