Akkoord in België voor stop kernenergie

Formateur Elio Di Rupo en de zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering in België, hebben zondag een akkoord bereikt over het stoppen met kernenergie.

De onderhandelende partijen willen vasthouden aan een wet uit 2003, die voorziet in de sluiting van de centrales Doel I en II en Tihange I in 2015. De andere kerncentrales zouden uiterlijk 2025 moeten sluiten. Dat meldden Belgische media maandag. Voorwaarde voor sluiting is wel dat er voldoende vervangingscapaciteit is.

Alternatieve bronnen

Binnen zes maanden na het aantreden van een regering onder leiding van Di Rupo moet er een plan klaar zijn over het gebruik van alternatieve energiebronnen. Als er in 2015 onvoldoende alternatieven voorhanden zijn, wordt de sluiting van de drie oudste kerncentrales opgeschort.