VW investeert miljard euro in schone energie

De Volkswagen Groep wil de komende twee jaar een miljard euro investeren in opwekking van schone energie en denkt daarbij in eerste instantie vooral aan windparken op zee.

“We zijn met verschillende bedrijven in gesprek over deelname in offshore windparken,” stelt een woordvoerder tegenover Financial Times Deutschland. Volkswagen verwacht voor eind van dit jaar een partner te hebben gevonden waarbij volgens Financial Times de Duitse marktleider Windreich de beste papieren heeft. Ook zonne- en waterenergie staan op het verlanglijstje van de Duitse autofabrikant.

Het VW-concern heeft die activiteiten ook nodig om de eigen doeleinden op het gebied van CO2-emissie te kunnen halen. Tegen 2020 wil de groep de uitstoot van klimaatgassen met 40% terug dringen, waaraan energie uit schone bronnen een interessante bijdrage kan leveren. Bovendien kan schone elektriciteit ook nog eens helpen om de komende elektrische auto’s van ‘brandstof’ te voorzien. Aan de andere kant komt een flinke financiële bijdrage van een grote klant de bouwers van windparken goed uit, want gebrek aan voldoende investeerders is één van de belangrijkste bottlenecks bij de verdere ontwikkeling van de kostbare offshore-installaties.