In maart ’12 intraday-markt op Nederlands-Noordse grens

APX-ENDEX, Nord Pool Spot, Statnett and TenneT kondigen een grensoverschrijdende intraday-markt aan op de Nederlands-Noorse grens vanaf 14 maart 2012, afhankelijk van succesvolle tests van deze oplossing. Dat betekent dat het vanaf die dag mogelijk wordt te handelen in elektriciteit op de dag zelf tussen de Nederlands-Belgische en Scandinavische markt.

In februari 2011 lanceerden APX-ENDEX, Belpex, Elia and TenneT een geïntegreerde grensoverschrijdende intraday markt tussen België en Nederland, gebruikmakend van het Elbas platform van Nord Pool Spot. Deze intraday marktkoppeling leidt tot efficiënter gebruik van de interconnectiecapaciteit tussen beide landen en heeft geleid tot een significante toename van de verhandelde handelsvolumes op de intraday-markt in Nederland.

De integratie van de NorNed kabel tussen Noorwegen en Nederland, die de Nederlands-Belgische en Scandinavische intraday-markt aan elkaar koppelt, zal ertoe leiden dat deze markten worden gekoppeld tot één grensoverschrijdende intraday-markt.

De ontwikkeling van intraday markten heeft een hoge prioriteit vanwege de toename van duurzame energiebronnen, die de vraag naar handel kort voor de tijd van levering vergroot. Geïntegreerde regionale en interregionale markten, die op eenvoudige wijze toegang bieden tot vraag en aanbod in andere landen, zijn cruciaal om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid op de markt en een belangrijke mijlpaal in de integratie van de Europese intraday-elektriciteitsmarkt.