Essent beschuldigt GroenLinks van laster

De aanvaring tussen het energiebedrijf Essent en enkele statenfracties van GroenLinks over de toekomst van de kerncentrale Borssele escaleert. Essent beschuldigt de politieke partij van laster. GroenLinks zou persberichten versturen met ‘allerlei feitelijke onjuistheden, suggestieve insinuaties en laster’.

Dit heeft een woordvoerder van Essent zondag bevestigd na berichten hierover op de internetsite van het weekblad Elsevier.

Gesteggel 

Het gesteggel tussen het energiebedrijf en GroenLinks gaat over de joint venture tussen Essent-eigenaar RWE en het Russische Gazprom. In deze gezamenlijke onderneming worden onder meer de Nederlandse gas- en kolencentrales van Essent ondergebracht.

Maar enkele statenfracties van GroenLinks, met die van Overijssel voorop, vrezen dat RWE ook de kerncentrale in Borssele onderbrengt in de gezamenlijke onderneming. Hierdoor zou Gazprom invloed krijgen op de kerncentrale. Robert Jansen, het Overijsselse statenlid voor GroenLinks, verwijt Gazprom grillig gedrag. De Overijsselse gemeenten Deventer, Kampen, Enschede en Zwolle zijn nu nog medeaandeelhouder van de kerncentrale.

Borssele valt buiten samenwerking

De statenfracties van GroenLinks in Noord-Brabant, Overijssel, Flevoland en Limburg willen dan ook dat de voorgenomen verkoop van overheidsaandelen van de kerncentrale aan RWE wordt uitgesteld. Die overdracht is gepland voor eind september.

 

Essent heeft in een brief aan statenlid Jansen benadrukt dat Borssele buiten de samenwerking tussen RWE en Gazprom valt. Volgens Essent zal de kerncentrale Borssele ‘geen onderdeel uitmaken van een eventuele samenwerking, noch financieel, noch juridisch’. Een woordvoerder van het energiebedrijf stelt dat GroenLinks ‘ondanks deze brief foute persberichten verstuurt. Dat kun je best laster noemen.’