Energiegebruik neemt iets af

De groei van het elektriciteitsverbruik in 2011 neemt af. Dat blijkt uit de maandelijkse verbruikscijfers van elektriciteitstransporteur TenneT. Het verbruik in Nederland was in juli 104.794 gigawattuur (GWh), iets lager dan de twee maanden ervoor.

TenneT publiceert naast verbruikscijfers ook maandelijkse cijfers over import en export. Deze cijfers tonen in zijn geheel een onveranderd beeld. Wel heeft het moratorium op de Duitse kerncentrales een merkbaar effect gehad op de totale internationale handel in elektriciteit. In maart werden 8 kerncentrales in Duitsland uit bedrijf genomen, met een capaciteit van in totaal 8 gigawatt. Om aan de energievoorziening te kunnen voldoen, heeft Duitsland uit alle omringende landen de afgelopen maanden meer geïmporteerd. Overigens waren er ook de afgelopen maanden nog steeds momenten waarop Duitsland elektriciteit exporteerde naar omringende landen.

Mel Kroon: “Het uitfaseren van de kerncentrales in Duitsland heeft een duidelijk effect gehad op de Europese elektriciteitsvoorziening. Vanaf maart is Nederland meer gaan exporteren naar Duitsland. In dezelfde periode werd ook de verbinding met het Verenigd Koninkrijk (BritNed) in gebruik genomen, waarmee de interconnectiecapaciteit verder is vergroot. Deze ontwikkelingen laten zien dat het Europese hoogspanningsnetwerk steeds meer met elkaar verbonden is en dat Nederland meer en meer zichtbaar wordt als een powerhub in Noordwest Europa. Dit is goed voor de leveringszekerheid van elektriciteit en tevens ontstaat een level playing field voor consument en industrie”.