Serverwarmte voor uw woning of kantoor?

Technici van Microsoft en wetenschappers van de Universiteit van Virginia komen met een vooruitstrevend plan: gebruik de computers van grote datacenters om woningen te verwarmen.

Zalen vol computers leveren een enorme rekenkracht, maar zijn gigantische energievreters. Al dat rekenwerk produceert een enorme hoeveelheid warmte die, om de processoren draaiend te houden, moet worden gekoeld. Dat koelen kost vervolgens nog meer elektriciteit. Zoveel zelfs dat bijna 1,5 procent van Amerika’s energieconsumptie opgaat aan de computercentra.

 

In een poging dit probleem te tackelen, heeft nu het idee postgevat om de computers te verdelen over verschillende kantoren en woningen. Dit levert zogenaamde ‘data furnaces’ op. Oftewel een computerketel. De warmte die de computers, via ventilatoren verlaat, is met 40 à 50 graden Celsius niet warm genoeg om elektriciteit op te wekken, maar is buitengewoon geschikt om ruimtes te verwarmen, kleding te drogen of water te verhitten.

 

De sterk verkleinde datacenters bevatten tussen de 40 en 400 processoren en zouden kunnen worden toegepast in de centrale verwarming. Net zoals een conventionele verwarmingsketel. Omdat gebruik kan worden gemaakt van bestaande stookruimtes, dalen de kosten per server aanzienlijk. In ruil voor gratis energie zouden de bedrijven, net als een onderhoudsmonteur, wel toegang tot het kantoor of woning moeten krijgen.