Olielekkage leiding BP in Alaska

Het departement van milieubescherming van Alaska schat dat er tussen de 8000 en 16.000 liter olie is gelekt bij de Lisburne-velden in deze staat in het noordwesten van de VS. Het lek ontstond zaterdag toen het bedrijf zijn leidingen testte. Een pijpleiding die momenteel gesloten is voor een onderhoudsbeurt, brak tijdens de testronde en spoot een mengsel van methanol en olie de toendra in. Volgens een woordvoerder is BP bezig met een opruimactie. De oorzaak zal ‘op termijn’ worden onderzocht.

Volgens de autoriteiten kan het nog een lange tijd duren voordat BP de productie weer kan hervatten. Elke dag wordt er in de Lisburne-velden 30.000 vaten olie opgepompt. De nieuwe olielek komt op een slecht moment voor BP. De reputatie van de Britse reus is fors geschaad door de omvangrijke olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar. (fd/reuters)