First Fire in Centrales Essent

Claus C en Moerdijk 2, twee in aanbouw zijnde nieuwe energiecentrales van Essent, hebben hun ‘First Fire’ beleefd. ‘First fire’ betekent dat de gasturbine van de centrale voor het eerst in werking wordt gesteld. Een belangrijke mijlpaal naar de finale oplevering van de energiecentrales eind dit jaar (Moerdijk II) en medio 2012 (Claus C).

Bij het aanzetten van de gasturbine komen rookgassen vrij van zo’n 600 graden Celsius. Deze hitte wordt gebruikt voor het omzetten van water in stoom waarmee uiteindelijk de stoomturbine wordt aangedreven. Zowel de gasturbine als de stoomturbine dienen voor het opwekken van elektriciteit via een generator.

Na een zeer voorspoedig verlopen bouwperiode en veel voorbereidend werk is het proces van ‘First Fire’ een moment waar zowel bij de Clauscentrale als Moerdijk lang naar is uitgekeken. ‘Er is heel wat bij komen kijken’, vertelt Bart Beljaars, projectmanager voor Claus C. ‘We hadden eerder dit jaar al een kleine voorproef met een ‘First Ignition’ waarbij de gasturbine kortstondig op toeren werd gebracht. Nu is ook het overige deel van de installatie dusdanig gereed dat de gasturbines langdurig bedreven en verder getest kunnen worden.’

Ook voor Moerdijk 2 is het proces van First Firing een kroon op het vele voorbereidende werk. ‘Het ‘First Fire’ zien we dan ook echt als een enorme mijlpaal’, vertelt projectmanager Ray Bisley.

De Clauscentrale in Maasbracht bestond oorspronkelijk uit twee gaseenheden van 640 MW, Claus A en B. De uitbreiding en modernisering van de eenheid Claus B naar eenheid Claus C wordt gerealiseerd door het Franse bedrijf Alstom. De totale capaciteit gaat van 1.280 MW naar 1.920 MW. Daarmee wordt de Clauscentrale de grootste energiecentrale van Nederland. De centrale is dan goed is voor de levering van stroom voor bijna 2 miljoen huishoudens. Met deze operatie wordt tegelijkertijd een verbetering van de efficiency bereikt van 39% naar 58,5%, terwijl de uitstoot van CO2 met ruim 40% zal verminderen. De oplevering van de nieuwe Clauscentrale is voorzien medio 2012.

De nieuwe centrale Moerdijk 2 wordt gebouwd door General Electric. Het gaat hier om een 430 MW gasgestookte eenheid die elektriciteit produceert met op één as gekoppelde gasturbine, stoomturbine en generator. Ook voor deze unit geldt dat de efficiency toeneemt naar ruim 58% en de uitstoot van CO2 met zo’n 40% afneemt. Moerdijk 2 wordt naar verwachting eind 2011 opgeleverd. De totale capaciteit van het Moerdijk complex groeit hiermee van de huidige 345 MW naar 775 MW