Eind juli rapportage olievervuiling Nigeria

Een langverwacht rapport van de Verenigde Naties over aard en omvang van olievervuiling in Nigeria wordt later deze maand gepubliceerd. In het rapport wordt niet ingegaan op de schuldvraag, zoals in enkele media is gesuggereerd.

Dat maakte het VN-klimaatbureau Unep, dat het rapport opstelt, maandag bekend. Het bureau reageert op een artikel in dagblad Trouw, dat meldde dat het rapport allang af is, maar om veiligheidsredenen nog niet gepubliceerd is.

Shell, dat groot aanwezig is in Nigeria, wordt door milieugroeperingen verantwoordelijk gehouden voor de olielekkages. Volgens Trouw zou uit het rapport echter blijken dat de schuld gezocht moet worden bij criminele bendes die pijpleidingen vernielen en olie aftappen voor eigen gebruik.

Deze bevinding kan slecht vallen in de regio waar Shell actief is, en daarom zou het rapport nog niet vrijgegeven zijn. ‘Absoluut onjuist’, zegt een Unep-woordvoerder. ‘We wijzen geen schuldige aan. Dat was niet de opzet.’

Het rapport zou eigenlijk begin 2011 al worden gepubliceerd. Volgens bronnen hebben onder meer de Nigeriaanse verkiezingen, in april dit jaar, vertraging veroorzaakt. De woordvoerder wil daar verder niet op ingaan.