Opnieuw behandeling gerechtshof splitsingswet

De juridische strijd tussen de Staat en energiebedrijven Delta en Eneco over de gedwongen splitsing gaat nog jaren duren. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseert namelijk dat het gerechtshof de bezwaren van de energiebedrijven opnieuw behandelt.

Delta en Eneco verzetten zich tegen de afsplitsing van hun netwerkbedrijven. Het hof in Den Haag gaf hun een jaar geleden gelijk. Het oordeelde dat de splitsingswet inbreuk maakt op een van de vier basisvrijheden uit het Europees Verdrag, namelijk het recht op het vrij verkeer van kapitaal. Een buitenlands bedrijf zou dan immers niet tegelijk belangen kunnen houden in Nederlandse netten en productiebedrijven.

 

Redenering gaat niet op

De advocaat-generaal, wiens advies de Hoge Raad doorgaans opvolgt, zegt dat de redenering van het hof niet voor Delta en Eneco opgaat, omdat de bedrijven niet in buitenlandse handen zijn.

De zaak kan nog langer duren, omdat de advocaat-generaal de Hoge Raad expliciet adviseert advies in te winnen bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Zo’n adviesprocedure duurt gemiddeld anderhalf jaar.

Goede argumenten

‘Op het eerste gezicht ziet het ernaar uit dat de Staat goede argumenten heeft aangedragen in de cassatieprocedure’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Een woordvoerder van Delta wil niet reageren voordat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.