Stap vooruit voor kolencentrales Electrabel, RWE en E.On

Een kort, ingetogen persbericht van energiebedrijf EON. Dat was gisteren de enige pr-activiteit van de drie elektriciteitsmaatschappijen die in Nederland kolencentrales bouwen, nadat ze bij het Europese Hof van Justitie een klinkende zege hadden behaald.

Het Hof zegt dat de milieuvergunningen voor de centrales niet ten onrechte zijn verstrekt. Sterker nog: het is niet aan de Nederlandse rechter, maar aan de politiek om over afzonderlijke vergunningen te beslissen. Daarmee lijken de milieuvergunningen definitief, aangezien de regeringspartijen en gedoogpartner PVV voor de komst van de kolencentrales zijn. Wel moet de Raad van State nog definitief uitspraak doen. De Raad had om advies gevraagd bij het Hof en volgt dat advies normaal gesproken op.

‘Natuurlijk zijn we positief, maar we gaan niet staan juichen’, zegt een woordvoerder van EON. Het bedrijf wil eerst de uitspraak van de Raad van State afwachten, die later dit jaar wordt verwacht.

Beschermd duingebied

 

De elektriciteitsmaatschappijen zijn ook terughoudend omdat er ook nog bezwaarprocedures lopen tegen de afgegeven natuurvergunningen. Waar de milieuvergunningen gaan over de uitstoot van giftige stoffen, gaan de natuurvergunningen over de effecten daarvan op beschermde natuurgebieden.

 

De bouw van de drie kolencentrales is al begonnen, in alle drie de gevallen naast natuurgebieden. EON en Electrabel bouwen op de Maasvlakte vlak bij een beschermd duingebied. RWE bouwt een centrale in het Groningse Eemshaven aan de rand van de Waddenzee. De rook uit de schoorsteen kan de natuur en het leven in duingebieden op de Waddeneilanden treffen.

 

‘Zeer teleurgesteld’

 

Greenpeace, dat de afgelopen maanden enkele klinkende overwinningen claimde in de strijd tegen de kolencentrales, hield zich gisteren meer dan gebruikelijk op de vlakte. Een woordvoerder bevestigde ‘zeer teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van het Hof. De milieuorganisatie zet haar zinnen nu op de procedures tegen de natuurvergunningen. ‘Daarbij zijn we nog steeds kansrijk. We hebben nog steeds hoop dat we die zaken gaan binnenhalen.’

 

Onlangs boekten EON en Electrabel wel vooruitgang bij het definitief verkrijgen van de natuurvergunningen. De Raad van State stelde de energiebedrijven op een groot aantal punten in het gelijk.

 

Aparte zitting

 

Toch claimden de milieuorganisaties ook de overwinning, omdat Zuid-Holland niet duidelijk genoeg is geweest over de gevolgen van de uitstoot van onder meer stikstof en zwavel voor het beschermde duingebied. De provincie moet een deel van haar huiswerk opnieuw doen. Dat betekent dat het tijdrovende vergunningentraject opnieuw moet worden doorlopen. Bovendien blijft het risico bestaan dat de Raad van State de natuurvergunningen in zijn geheel nietig verklaart.

 

De bezwaarprocedure tegen de RWE-centrale is in april op een aparte zitting behandeld. Ook in deze zaak kan vertraging optreden en kan de vergunning sneuvelen. De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.