50% winstdaling Essent

De Nederlandse activiteiten van Essent-eigenaar RWE hebben een moeilijke start van het jaar achter de rug. Met een winstval van bijna 50% is de regio Nederland en België veruit het slechts presterende onderdeel van RWE, zo bleek gisteren uit de kwartaalcijfers van het Duitse energieconcern.

RWE heeft in Nederland in het eerste kwartaal fors minder gas verkocht. Vorig jaar profiteerde het concern nog van het extreem koude weer, dit jaar was er weer sprake van normale temperaturen. Bovendien verloor Essent een aantal zakelijke klanten aan andere aanbieders, waardoor de gasverkopen in totaal 19% onder die van vorig jaar lagen.

Naast de lagere afzet in Nederland heeft RWE tegelijkertijd last van de langlopende koopcontracten die het heeft afgesloten met gasleveranciers. De prijzen van die contracten liggen door hun verbinding met de hoge olieprijs fors boven de prijs die momenteel in de markt wordt betaald voor gas. RWE hoopt dat het nieuwe voorwaarden met zijn leveranciers kan afsluiten.

 

Consumentenmarkt

Op de consumentenmarkt deed Essent het in Nederland wel goed: het won het afgelopen kwartaal 28.000 klanten aan wie het gas levert, waardoor het totaal nu op 1,94 miljoen staat. Het aantal elektriciteitsklanten steeg met 23.000 tot 2,17 miljoen.

Daarmee toont het klantenbestand van Essent een florissanter beeld dan dat van branchegenoot Nuon. Vorige week bleek nog dat Nuon door de hevige concurrentie op de geliberaliseerde Nederlandse markt enkele duizenden klanten in het eerste kwartaal is kwijtgeraakt. In tegenstelling tot Essent heef Nuon geen prijsvechter in de Nederlandse markt gezet.

 

Winstval

RWE verwacht concernbreed een forse winstval dit jaar. Naast de dure gascontracten die het heeft afgesloten, mist het bedrijf ook inkomsten omdat in Duitsland een aantal kernreactoren stilligt. Ook bij Essent zal de winst dit jaar flink lager uitpakken.

One Reply to “50% winstdaling Essent”

  1. .Michiel Boersma voorzitter Raad van Bestuur Essent N.V. Wij zijn er in geslaagd onze positie als marktleider in Nederland verder te verstevigen. . Essent is de grootste producent van Groene Stroom met de meeste Groene Stroomklanten.

Comments are closed.