Nuon geeft toe aan milieuclubs

Energiebedrijf Nuon ziet onder druk van verschillende milieuorganisaties voorlopig af van de bouw van een kolencentrale in de Groningse Eemshaven.

In een deal met onder meer Greenpeace en Natuur & Milieu is afgesproken de geplande kolenvergassingsinstallatie in ieder geval niet voor 2020 in gebruik te nemen. In ruil daarvoor staken de milieuclubs hun juridische procedures tegen de bouw van een gasgestookte energiecentrale van Nuon op dezelfde locatie. Deze Magnum-centrale wordt eind volgend jaar in gebruik genomen en kan twee miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Nuon laat de ambitie om de kolenvergassingsinstallatie te bouwen, waarin ook biomassa kan worden meegestookt, nog niet varen. ‘We zijn nog aan het onderzoeken hoe we daar invulling aan moeten geven’, zegt een woordvoerder van het energiebedrijf.

 

Persbericht

 

Greenpeace rept in een persbericht echter al over afstel. ‘We staan in de startblokken om opnieuw bij de rechter en de overheid protest aan te tekenen als Nuon besluit het kolengedeelte alsnog te bouwen.’

 

De juridische procedures tegen energiebedrijven Essent, EON en Electrabel, die ook bezig zijn kolencentrales te bouwen, gaan wel door. Maandag is er een zitting bij de Raad van State, waarbij de bezwaren tegen de kolencentrale van Essent aan de orde komen. Het energiebedrijf moet onder meer uitleggen waarom de geplande centrale niet op een andere plek, weg van het Waddengebied, kan worden gebouwd. De Waddenzee is Europees beschermd natuurgebied.

 

Essent laat in een reactie weten dat het bedrijf niet van plan is de bouw uit te stellen. ‘De bouw is in volle gang en gaat gewoon door, zoals gepland’, zegt een woordvoerder.

 

Op schorten

 

Nuon zegt dat de beslissing om zijn plannen op te schorten, ook is genomen uit kostenoverwegingen. Gas is momenteel een stuk goedkoper dan kolen. Bovendien haalde minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie recent een streep door ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 (ccs) in lege gasvelden op land. De kolencentrale van Nuon was gepland met ccs. Zonder die mogelijkheid moet het bedrijf extra uitstootrechten kopen. Ccs op zee wordt nog onderzocht, maar zal in ieder geval een stuk duurder zijn.

 

Daar komt bij dat moederbedrijf Vattenfall in financieel zwaar weer zit. Het Zweedse energiebedrijf heeft Nuon enkele jaren geleden op de top van de markt gekocht. Recent boekten de Zweden al € 500 mln af op de aankoopprijs van € 10 mrd.