Oxxio in handen Eneco

Energiebedrijf Eneco neemt prijsvechter Oxxio over van het Britse Centrica. Eneco betaalt euro 72 mln aan de Britten, die al anderhalf jaar op zoek zijn naar een koper voor hun Nederlandse dochterbedrijf.

Marktvorsers noemen het verrassend dat uitgerekend Eneco zich opwerpt als koper van Oxxio. Eneco heeft namelijk weinig eigen opwekcapaciteit in verhouding tot het aantal klanten dat het bedient, een situatie die het bedrijf kwetsbaar maakt. Alle elektriciteit die Eneco niet zelf opwekt, moet het op de markt inkopen. Prijspieken kunnen voor hoge kosten zorgen. Met de overname van Oxxio wordt die onbalans alleen maar groter.

 

Sluit goed aan

 

Eneco krijgt er met de overname van Oxxio 426.000 klanten bij, waardoor het totaal aantal klanten dat het Rotterdamse bedrijf bedient, groeit tot 2,1 miljoen.

 

Volgens Eneco sluit de overname van Oxxio juist goed aan bij de duurzame strategie van het bedrijf, omdat de prijsvechter groene stroom en gas levert. Oxxio, dat als merk blijft bestaan, bedient zowel retailklanten als zakelijke afnemers uit het mkb.

 

Met de aangekondigde overname eindigt een zoektocht van anderhalf jaar van Centrica naar een koper voor Oxxio. Centrica nam de prijsvechter in 2005 over voor euro 137 mln, omdat Oxxio de Britten een springplank bood naar de Noordwest-Europese markt. Inmiddels heeft Centrica die ambities laten varen en richt het zich op de Britse thuismarkt en Noord-Amerika.

 

Eerder belangstelling

 

Er was eerder belangstelling om de prijsvechter Oxxio over te nemen van Centrica, maar die werd zelden concreet. De Nederlandse Energie Maatschappij (NL Energie), een andere prijsvechter, liet herhaaldelijk weten in de markt te zijn voor Oxxio.

 

Echter, dit bedrijf zou naar verluidt veel minder over hebben gehad voor Oxxio dan het bedrag dat Eneco nu neertelt.