Ernstige druk op winstgevendheid EON

De Duitse energiereus EON houdt rekening met ernstige druk op de winstgevendheid in 2011 en 2012. Druk op stroomprijzen, een nieuwe belasting voor het langer openblijven van kerncentrales en zeer ongunstige ontwikkelingen op de gasmarkt zijn daar debet aan.

 

Dat heeft EON gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van zijn cijfers over 2010. Het bedrijf kopieert daarmee de onheilstijding die sectorgenoot RWE twee weken terug gaf. ‘Er wachten ons veel uitdagingen’, zei Johannes Teyssen, sinds mei 2010 de baas bij EON.

 

Het bedrijf uit Düsseldorf, dat in Nederland gas- en kolengestookte elektriciteitscentrales opereert, haalde over 2010 een omzet van €92,8 mrd. Dat is een stijging van 16% is ten opzichte van 2009, gedragen door groei in het Verenigd Koninkrijk. De nettowinst van EON bedroeg €4,9 mrd. Dat laatste cijfer, belangrijk omdat hieruit het dividend aan aandeelhouders wordt betaald, ziet EON in 2011 dalen tot een bedrag tussen €3,3 mrd en €4 mrd.

 

Sombere geluiden

 

De sombere geluiden van EON – dat bijna 90.000 medewerkers verspreid over 30 landen telt – passen in het beeld dat meer grote Europese energiebedrijven schetsen de laatste tijd. Nieuwe productiecapaciteit enerzijds en afnemende vraag anderzijds hebben de prijzen van stroom onder druk gezet. Voor de grote Duitse energiebedrijven, die kerncentrales opereren, komt daar bovendien een nieuwe belasting bij die aan de winstgevendheid vreet. Ze mogen hun kerncentrales langer openhouden, zo is onlangs besloten, maar worden in ruil daarvoor wel zwaarder belast.

EON heeft daarnaast veel last van de ontwikkelingen op de gasmarkt. Hier zijn de prijzen op de zogeheten spotmarkt, waar kortetermijncontracten verhandeld worden, fors lager dan de prijzen die zijn overeengekomen bij langetermijncontracten waar EON veel gebruik van maakt.

Het bedrijf verwacht dat ook dit in 2011 nog een forse hap uit de winstgevendheid zal nemen. In 2012 wordt dat effect minder. Een herstel van winstgevendheid wordt op zijn vroegst in 2013 voorzien.