Essent en RWE onder druk

Het Duitse energiebedrijf RWE, eigenaar van Essent, is somberder geworden over zijn perspectieven voor de nabije toekomst. Het recordjaar 2010 zal geen vervolg krijgen: de operationele winst (ebitda) van RWE zal in 2011 met 15% dalen en de doelen voor de middellange termijn worden verlaagd.

Dat heeft RWE donderdag bekendgemaakt bij de publicatie van zijn cijfers over 2010. RWE is negatiever geworden, omdat de stroomprijzen onder druk staan en het bedrijf gas heeft ingekocht voor een hogere prijs dan waarvoor het dit nu in de markt kan afzetten.

 

Daarnaast heeft RWE last van een nieuwe belastingregel in Duitsland, die de winstgevendheid van zijn Duitse kerncentrales onder druk zet. De Duitse kerncentrales mogen langer openblijven zo is onlangs bepaald, maar in ruil daarvoor worden ze wel zwaarder belast. Volgens RWE zal dat de komende jaren de operationele winst met €600 mln tot €700 mln drukken.

 

Europese regeling

 

RWE wijst ten slotte op de Europese regeling die vanaf 2013 het gratis verstrekken van rechten voor de uitstoot van broeikasgassen aan energiebedrijven aan banden legt. Voor RWE is dit zeer nadelig, omdat het bedrijf met zijn vele kolencentrales veel CO2 uitstoot en het dus veel emissierechten moet bijkopen. De Duitse energiereus verwacht dat dit de winstgevendheid met €1,5 mrd gaat drukken.

 

Over 2010 steeg de omzet van RWE met 12% naar €53,3 mrd waarover een operationele winst geboekt werd van €7,7 mrd (8% meer dan 2009). Nederland/België, dat grotendeels bestaat uit de activiteiten van Essent, boekte over 2010 een omzet van €6,5 mrd, waarover een operationeel resultaat van €391 mln resteerde.

Op de beurs van Frankfurt daalde het aandeel RWE ruim 6% op de publicatie van de jaarcijfers.