Wederom €500 miljoen afboeking op NUON

Het Zweedse Vattenfall moet flink bloeden voor het hoge bedrag dat het in 2009 neertelde voor het Nederlandse energiebedrijf Nuon.

Nadat het staatsbedrijf eerder al zijn investeringsplannen had moeten temperen om de overname te kunnen bekostigen, volgt nu een afboeking van bijna €500 mln op de overgenomen activiteiten.

Dat heeft Vattenfall gisteren bekendgemaakt.

Marktomstandigheden

De afboeking op de goodwill van Nuons activiteiten is volgens het bedrijf toe te schrijven aan de verslechterde marktomstandigheden in de energiesector. Dat zorgt voor margedruk.

De winst over het vierde kwartaal van 2010 wordt door de afboeking gedrukt. Het bedrijf reageerde gisteren niet op het verzoek om een nadere toelichting.

Overname

Vattenfall nam in de zomer van 2009 de zeggenschap plus 49% van de aandelen van Nuon over voor €4,8 mrd. Het restant van de aandelen wordt in de komende jaren in etappes overgedragen en afgerekend.

In totaal betaalt Vattenfall circa €10 mrd voor Nuon, dat formeel nog steeds in handen is van een trits gemeenten en provincies, met Gelderland als grootste.

Hoofdprijs

Marktvorsers hebben er al vaker op gewezen dat Vattenfall de absolute hoofdprijs voor Nuon heeft betaald. Volgens hen waren de Zweden bereid zo diep in de buidel te tasten, omdat ze net daarvoor achter het net visten bij Essent, dat voor een overname door het Duitse RWE had gekozen. Het ambitieuze Vattenfall zou een nieuwe misgreep bij Nuon hoe dan ook hebben willen voorkomen.

Al snel na de overname verslechterden de omstandigheden op de energiemarkt als gevolg van de financiële en economische crisis. Vattenfall werd daarbij bovendien getroffen door problemen met zijn Duitse kerncentrales, die alweer een fikse tijd stilstaan.

Investeringen

Het Zweedse bedrijf kondigde begin 2010 aan zijn investeringen te zullen temperen en maakte later dat jaar bekend in vijf van de acht Europese landen waar het opereert, desinvesteringen te plannen.

Inmiddels staan ook onderdelen van Nuon in de etalage, zoals de zonnefoliefabriek Helianthos in Arnhem en de Belgische tak van de onderneming.