Diabetes type I mogelijk te genezen

Wetenschappers hebben ontdekt dat diabetes type 1 waarschijnlijk kan worden genezen. Uit experimenten met muizen blijkt dat het uitschakelen van een hormoon ervoor zorgt dat de insulinespuit aan de wilgen kan worden gehangen. “We zijn allemaal grootgebracht met de gedachte dat zonder insuline geen leven mogelijk is, maar dat klopt niet,” stelt onderzoeker Roger Unger.

De onderzoekers ontdekten dat insuline totaal overbodig is en dat een tekort eraan ook geen diabetes veroorzaakt zolang de acties van het hormoon glucagon maar worden onderdrukt. Glucagon wordt geproduceerd door de alvleesklier en voorkomt bij gezonde mensen dat hun bloedsuiker te laag wordt. Bij mensen met diabetes type 1 veroorzaakt het hormoon echter een te hoog bloedsuiker.

Diabetes

Mensen met diabetes type 1 moeten zichzelf insuline toedienen om hun bloedsuiker op peil te houden. Maar het onderzoek toont aan dat de uitschakeling van glucagon ditzelfde doet. En dat zonder spuit of symptomen.

Muizen

De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en pasten een aantal daarvan zo aan dat het hormoon glucagon niets kon doen. Daarna ondergingen alle muizen een test om te achterhalen of ze diabetes hadden. De muizen met een normale insulineproductie en zonder glucagon bleken gezond. De muizen zonder insuline producerende cellen en zonder glucagon hadden eveneens geen diabetes.

Belangrijk

“Deze resultaten wijzen erop dat het als er geen glucagon is, niet uitmaakt of je insuline hebt of niet,” concludeert Unger. “Dat betekent niet dat insuline onbelangrijk is: het is essentieel voor de groei en ontwikkeling.” Maar als mensen eenmaal volwassen zijn, heeft insuline nog maar één functie: het controleren van glucagon. “En als je geen glucagon hebt, dan heb je ook geen insuline nodig.”

De wetenschappers hopen in de toekomst een manier te vinden om glucagon in mensen te blokkeren. Mogelijk kan het aantal patiënten dat insuline moet spuiten zo worden teruggedrongen.