Advanced Power zoekt gas en afnemers

Advanced Power wil de contracten met leveranciers en afnemers dit jaar afronden. De Zwitserswillen de bouw van het euro 1,2 mrd kostende project voor 2013 beginnen. De elektriciteitscentrale, Eemsmond Energie geheten, zou in 2015 in bedrijf moeten gaan.

De centrale in de Eemshaven is controversieel omdat er al twee centrales in het gebied worden gebouwd. Zowel Nuon als Essent is bezig met de constructie van een nieuwe centrale, terwijl het Belgische Electrabel al een centrale in de Eemshaven heeft staan.

Door het grote aantal centrales dreigt het noordelijke stroomnetwerk overbelast te raken. Netbeheerder Tennet weigerde daarom in eerste instantie om de centrale van Advanced Power op het net aan te sluiten. De NMa bepaalde echter dat Tennet dat besluit moest heroverwegen. Advanced Power en Tennet bereikten daarover afgelopen week een akkoord.

Om te voorkomen dat het net overbelast wordt, zal er congestiemanagement plaats vinden. Dat komt erop neer dat een producent die zijn stroom niet op het net kwijt kan, moet betalen opdat de ontbrekende stroom elders in het land wordt opgewekt.

One Reply to “Advanced Power zoekt gas en afnemers”

  1. Het zal goed zijn voor het congestie probleem en ter voorkoming van een te groot overschot in Nederland wanneer Advanced Power geen afnemers zal vinden…

Comments are closed.