GDF Suez wil een kerncentrale in Nederland bouwen. Het Franse nutsbedrijf, dat via dochter Electrabel de grootste stroomproducent van Nederland is, denkt daarbij aan samenwerking met grote industriële afnemers.
Dat zei Gérard Mestrallet, de Franse topman van GDF Suez, gisteren tijdens de opening van de Màximacentrale van Electrabel in Lelystad. Mestrallet richtte zich in zijn toespraak rechtstreeks tot minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, die in de zaal zat. ‘We hebben met belangstelling kennisgenomen van het positieve standpunt van de Nederlandse overheid over kernenergie. We willen graag met u samenwerken.’
Vergunningsaanvraag
De renaissance van kernenergie in Nederland lijkt daarmee definitief inzet geworden van een strijd tussen buitenlandse energiegiganten. Het Zeeuwse Delta is weliswaar het verst gevorderd met een vergunningsaanvraag, maar zal bij groen licht een groot deel van de operatie uitbesteden aan EDF, een andere Franse specialist.
De Duitse energiereus RWE wil ook graag investeren in Nederlandse kernenergie. Een poging om via de overname van Essent mede-eigenaar te worden van de enige kerncentrale die nu in Nederland staat, in Borssele, mislukte vooralsnog. De andere eigenaar, Delta, verzette zich hier met succes tegen, maar de juridische strijd is nog niet gestreden. Bovendien zijn ook de oud-aandeelhouders van Essent gestart met de vergunningsprocedure voor een nieuwe kerncentrale, waarbij ze waarschijnlijk RWE als partner beogen.
‘In de hele keten aanwezig’
Electrabel heeft in België al zeven kerncentrales in gebruik. Het moederconcern GDF Suez bekijkt bovendien opties in Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Roemenië. Via dochterbedrijf Tractebel Engineering beschikt GDF Suez, voor 35% in handen van de Franse staat, over de kennis die nodig is om een kerncentrale te bouwen. ‘We zijn in de hele keten aanwezig’, zei Mestrallet.
Electrabel heeft in Nederland nauwelijks retailklanten, maar dat is volgens Mestrallet geen probleem. Samenwerking met industriële afnemers is zeker zo interessant, aldus de Fransman. ‘Die partijen willen leveringszekerheid en vaste prijzen. In Roemenië werken we om die reden samen met staalproducent ArcelorMittal.’