Conflict over 3,5 miljard subsidie windparken NL

Het technologisch adviesbureau Agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken oordeelt maandag over een langlopend conflict tussen energiebedrijven Eneco en Nuon en het ministerie.

De twee energiebedrijven hebben een conflict met Economische Zaken over de toekenning van een miljardensubsidie voor de bouw van twee nieuwe windparken op de Noordzee.

De bedrijven hebben een beslissing van EZ aangevochten om een subsidie van 3,5 miljard euro toe te kennen aan het Duitse windenergiebedrijf Bard.

Volgens de Nederlandse energiebedrijven heeft EZ onvoldoende getoetst of Bard het project financieel wel kan dragen. De bouw van de windparken vergt een totale investering van tussen de 2 en 2,5 miljard euro. Bard heeft amper een staat van dienst. Het bouwt nu zijn eerste windpark in het Duitse gedeelte van de Noordzee. Om de financiering van de twee Nederlandse windparken rond te krijgen, heeft het Duitse bedrijf twee maanden geleden een Amsterdamse investeringsmaatschappij in de arm genomen, Typhoon Capital.

Ook betwijfelen Eneco en Nuon of de windparken die Bard boven Schiermonnikoog wil bouwen, wel op tijd kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet in Noord-Nederland. Er dreigen nu al capaciteitsproblemen. In de Eemshaven worden nieuwe kolen- en gascentrales gebouwd. Om alle stroom straks op het net te laten, moet de hoogspanningsleidingen worden verzwaard. Netbeheerder Tennet gaat dat doen. Maar de uitbreiding is volgens Eneco en Nuon pas tegen 2016 klaar. Terwijl de windparken uiterlijk 2015 moeten draaien.