Staatssteun CO2-opslag in gasveld toegestaan

De Europese Commissie gaat akkoord met het besluit van Nederland om euro 150 mln aan steun uit te trekken voor het Rotterdamse proefproject van GdF Suez en EON voor de afvang en opslag van broeikasgas (CCS). Dat is gisteren in Brussel bekendgemaakt.

Het project krijgt ook euro 180 mln aan Europees geld. Het eerste deel van zo’n euro 45 mln moet daarvoor dit jaar al naar Rotterdam gaan.

De twee energiebedrijven zijn druk bezig met de voorbereiding van het CCS-proefproject. Hierbij komt naast EONs kolengestookte energiecentrale MPP3 op de Maasvlakte, een installatie die jaarlijks 1,1 mln ton broeikasgas (CO2) gaat opvangen. De bedrijven injecteren de CO2 vervolgens via een pijp in een leeg gasveld in de Noordzee.

Regeerakkoord

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte veroorzaakte eerder onduidelijkheid over CCS-projecten. Daarin staat dat ‘opslag pas aan de orde is na verlening van de vergunning voor een nieuwe kerncentrale’.

Termijnen

Volgens de planning van Brussel moet het Rotterdamse project in de eerste helft van 2015 draaien. Brussel besloot vorig jaar het project van EON en GdF Suez te steunen. Ook Nuon-Vattenfall was in de race voor een Europese subsidie voor een proefproject in de Eemshaven. Dat viel volgens Brussel af, omdat het niet op tijd was uit te voeren.

Door Brussel gesteunde projecten die begin december nog niet zijn begonnen, kunnen uitstel vragen tot maart. Als ze daarna nog niet zijn begonnen, verliezen ze de Europese subsidie.