GDF Suez nu grootste in Europa

Het Franse gas- en elektriciteitsconcern GDF Suez (voorheen Gaz de France Suez), tot voor kort het tweede energiebedrijf van Europa, krijgt de controle over de Britse stroomproducent International Power.

In ruil voor 70% van het eigendom brengt GDF Suez onderdelen in bij deze kleinere concurrent uit Groot-Brittannië. Hiermee wordt de grootste onafhankelijke stroomproducent ter wereld gecreëerd.

Eenheden buiten Europa

GDF brengt zijn stroomproductielocaties in en betaalt de aandeelhouders van International Power een dividend van 92 pence per aandeel, zo zijn beide partijen gisteren overeengekomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van £ 1,4 mrd (euro 1,68 mrd). Dat is aan de bovenkant van wat analisten vooraf hadden geraamd.

International Power, dat op de beurs van Londen is genoteerd en een productievermogen heeft van 66.000 megawatt, krijgt de eenheden van GDF Suez buiten Europa onder zijn hoede, inclusief Turkije en daarnaast bezittingen in Groot-Brittannië. Daarnaast zijn er de bezittingen en locaties van het ‘oude’ International Power.

Philip Cox blijft aan

De huidige directievoorzitter Philip Cox van International Power blijft aan het hoofd staan. Na voltooiing van de transactie houdt GDF een belang van 70% in het ‘nieuwe’ International Power. Het bedrijf behoudt zijn notering aan de beurs van Londen en krijgt een omzet van euro 84 mrd.

Naar verwachting zal de transactie tegen het einde van dit jaar en mogelijk begin van het volgende jaar worden voltooid.

Halfjaarcijfers

Deze omgekeerde overname – GDF Suez Energy International wordt onder International Power geplaatst en vervolgens overgenomen – is begeleid door Nomura, Morgan Stanley en J.P. Morgan Cazenove aan de kant van International Power. Goldman Sachs, Rothschild en BNP hielpen GDF.

Beide bedrijven maakten gisteren niet alleen de transactie bekend, maar publiceerden ook hun resultaten over het eerste halfjaar van 2010. GDF behaalde een bedrijfsresultaat van euro 8,2 mrd.

Voordeel strenge winter

Als grootste exploitant van het grootste aardgasleidingennet heft GDF voordeel van de strenge winter gehad. Het Franse bedrijf houdt vast aan zijn financiële doelen voor dit jaar en voor volgend jaar.

International Power publiceerde een bedrijfsresultaat van £ 524 mln (euro 630 mln). Dat was minder dan de £ 555 mln in dezelfde periode vorig jaar, maar het was wel meer dan de £ 500 mln die vooraf door analisten was geraamd.