Grootste benzinehaven ter wereld

Door de komst van de nieuwe terminal van Vopak beschikt Amsterdam weldra over de grootste benzinehaven ter wereld. Momenteel zijn Singapore en Houston groter. Voor Vopak is het al 30 jaar geleden dat er een compleet nieuwe terminal in Nederland werd geïnstalleerd. Eric Kleine, algemeen directeur van Vopak Terminals Amsterdam, constateert dat de vraag naar opslag in de afgelopen twee jaar is toegenomen. Vopak wilde enkele jaren geleden al met de terminal beginnen, maar het lukte niet om de vergunningen te verkrijgen.

Kleine verwacht dat de eerste fase gereed zal zijn in het derde kwartaal van 2011. Daarmee zal Vopak 620.000 m3 opslagcapaciteit voor benzine toevoegen aan de Amsterdamse haven. Het gehele project moet in het tweede kwartaal van 2012 zijn gerealiseerd. Dan is er 1,2 miljoen m3 capaciteit toegevoegd. De belangrijkste afzetmarkt is de VS. De vraag naar benzine is in de VS groter dan in Europa, aangezien hier de helft van het wagenpark op diesel rijdt.

De terminal zal werk bieden aan circa 45 mensen. Voor onderhoud, laden en lossen en dergelijke zijn eveneens 45 mensen nodig. Voor de terminal is 30.000 ton staal vereist.