Rotterdam beperkt in groei

De haven van Rotterdam draait op zijn top en loopt tegen zijn grenzen aan. De vraag naar capaciteit overstijgt het aanbod, waardoor de groei van de overslag wordt beperkt.

De overslag van goederen heeft dit jaar met 377 miljoen ton een nieuw record bereikt. Dat komt neer op een groei van 1,7 procent vergeleken met het jaar daarvoor, zo meldde het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag. In het eerste halfjaar stagneerde de groei van de overslag nog.

“Met de huidige terminalcapaciteit lukt het om het maximale groeiscenario te benaderen. Pas als de grotere uitbreidingen gereed zijn, zoals die van de EMO-kolenterminal en de Euromax-containerterminal, is het mogelijk om sneller te groeien”, verklaarde president-directeur Hans Smits van het havenbedrijf.

Capaciteit

Er is grote behoefte aan meer capaciteit, aldus Smits. Voor elk terrein, of dat nu klein of groot is, zijn meerdere gegadigden.

Bijna alle wereldwijde spelers zijn op zoek naar diep vaarwater en veel spoorcapaciteit. De nieuwe goederenspoorlijn tussen Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland maakt de haven daarom erg aantrekkelijk, zei de president-directeur.

Overslag

Volgend jaar zal de containeroverslag echter te kampen hebben met “fysieke beperkingen”. Een groei van 6 procent is volgens Smits wel realistisch. Hij voorziet bovendien een toename van de totale overslag van 2,5 procent tot 386 miljoen ton. Ook in 2006 overtrof de vraag naar containeroverslag de capaciteit. De overslag groeide 3 procent, vooral dankzij vervoer van en naar het Verre Oosten en Rusland.

De haven verwerkte een recordhoeveelheid kolen van ruim 27 miljoen ton. Aanvankelijk was de vraag van energiecentrales beperkt en leed de scheepvaart onder lage waterstanden, maar kolen kwamen later in het jaar meer in trek. Ook de overslag van ertsen en schroot steeg.

Na vijf jaar van onafgebroken groei nadert de overslag van onder meer zand, grind en mineralen het plafond in Rotterdam. Er zit volgens het havenbedrijf nog een lichte toename in volgend jaar, maar klanten zijn nu al teleurgesteld in het aanbod van capaciteit.

De aanvoer van ruwe olie stagneerde dit jaar iets. Dat had vooral te maken met de afgenomen vraag naar raffinageproducten in het laatste kwartaal. Ook daalden de raffinagemarges, waaronder de aanvoer van olie had te lijden.