Krachtenspel met Wit-Rusland om gasprijs

Wit-Rusland zal niet buigen voor “chantage” van Russische zijde in het hoog opgelopen conflict tussen beide landen over de gasprijs. Dat heeft de autoritaire president Aleksander Loekasjenko vrijdag gezegd. Hij zei dat de gasprijs in zijn land gelijk moet blijven aan die in Rusland. Een delegatie uit Wit-Rusland is vrijdag aangekomen in Moskou om met het staatsgasbedrijf Gazprom te overleggen. Minsk hoopt alsnog een akkoord te sluiten over de levering van gas. Gazprom dreigt de gaskraan op 1 januari dicht te draaien als het buurland niet akkoord gaat met een forse prijsverhoging.

De delegatie staat onder leiding van de Wit-Russische minister van Energiezaken Edoeard Tovpenets. Een naaste medewerker van de bewindsman zei er vertrouwen in te hebben dat de ruzie wordt bijgelegd.

Het uitblijven van een akkoord kan ook gevolgen hebben voor Europa. Wit-Rusland liet donderdag weten geen Russisch gas door te laten dat bestemd is voor de Europese markt. Ongeveer 20 procent van het ‘Europese’ gas loopt door pijpleidingen in Wit-Rusland.