Kerst in Nigeria [1 van 2]

Het is vandaag 25 december en dus Kerst! Bij deze wil ik iedereen fijne Kerstdagen toewensen en ook alvast de beste wensen voor een dynamisch, gezellig, uitdagend en vooral gezond 2007!

Vanmorgen werd ik door een SMS gewekt om 6 uur. Natuurlijk geen tijd om een SMS te versturen of vooral te ontvangen!

Kerst in Nigeria

Hoe is Kerst in Nigeria, dat is de meest gestelde vraag die ik vanuit Nederland krijg. Welnu, Kerst is hier vreemd omdat het zonnig en warm is. En ik mis uiteraard de familie en vrienden om me heen. Kerst is toch wel de tijd om meer dan normaal aandacht voor elkaar te hebben.

De Nigerianen geven ook veel aandacht aan Kerst. Het is een feest waarbij de familie bij elkaar komen en vanwege de grootte van het land is dat niet altijd even eenvoudig. Er worden ook Kerstgeschenken gegeven aan familie leden en men geeft meer uit dan normaal. Hierdoor zie je ook dat corruptie toeneemt rond deze tijd van het jaar, het is niet anders.

Mijn Kerst? Ik schrijf dit onderweg naar Lagos. Kerst wordt dit jaar bij Nico en Petra gevierd. Die hebben mij uitgenodigd voor eten bij hun thuis. Grote club, want ik meen zelfs een aantal van 18 gasten gehoord te hebben. Gezellig!

Tweede kerstdag ga ik weer terug naar Ijebu-Ode. We gaan namelijk weer Produceren want we moeten de klanten wat te drinken ‘geven’ nietwaar! Misschien dat ik nog wat leuks ga doen morgenochtend, maar ik ben wel van plan om de late dienst te zien draaien.

Vanmorgen iedereen een handje gegeven die op Kerst is komen werken. De mannen van Brouwen, Filtratie, Utilities en Pahek (beveiliging). Niemand was aan het mokken, prima. “we are here to work for you, so this is my family today” kreeg ik van de voorzitter van de bond te horen.

Ze waren het filter in gereedheid aan het brengen voor de eerste bierfiltratie. Hebben we morgen nodig, dus dat is keurig op tijd. En de grote lege plekken op het scherm met vergistingtanks nemen ook af, dus we brouwen weer op grotere snelheid.

Overgang nieuwe jaar

Oud en Nieuw wordt het niet gevierd zoals wij gewend zijn. Zo heb ik een beetje rond zitten vragen voor 31 december. Ik had wel zin in een groot feest hier op de Brouwerij. Eerst gezellig een BBQ en dan met een grote toast het nieuwe jaar in. Helaas, helaas dat gaan niet door. Want zonder uitzondering gaan ze met z’n allen naar de kerk om 16h. Daar blijven ze tot na middernacht zodat ze het jaar goed beginnen. Het soort einde-jaar-feest wat wij kennen met vuurwerk e.d. is dus bij de Nigerianen niet aan de orde. Jammer, moet dus mijn BBQ feestje voor een andere gelegenheid inzetten.

Is ook wel zo veilig. Het zwembad is namelijk nog niet gevuld en ik moet er niet aan denken wanneer een van de volwassenen of kinderen per-ongeluk in het lege zwembad kukelen.

Nu dus onderweg naar Lagos

Zojuist drie keer aangehouden. Twee keer door politie en vervolgens door militaire politie. Vanwege de tijd van het jaar is het verstandig om met kalenders en pennen aan te komen, dan kan je snel weer door. Maar bij één politie blokkade kwamen we er niet zo gemakkelijk vanaf. Onze veiligheids reflectie sticker blijkt nep te zijn. Helaas, want dat houdt in dat ze moeilijk kunnen doen. Op mijn vorige auto zat zeker een echte, maar deze zijn inderdaad nu al aan het verlopen. Uiteindelijk, na controle van brandblusser, papieren, staat van de auto, zouden we een ticket krijgen voor de sticker. We hebben maar een paraplu gegeven, toen konden we doorgaan.