HD-DVD codering gebroken

Een hacker beweert de beveiliging van de HD-DVD te hebben doorbroken. Dat zou het mogelijk maken om films van de schijven te kopiëren naar een computer.

HD-DVD is een van de twee serieuze kandidaten om de huidige dvd-standaard op te volgen. De schijven zijn voorzien van zogenoemde Advanced Access Content System-beveiliging (AACS), die moet voorkomen dat films van de HD-DVD gelezen en hiermee gekopieerd kunnen worden. De beveiliging is ontwikkeld door een consortium van bedrijven uit de technologie- en filmindustrie, waaronder Microsoft, Disney, Intel, IBM, Warner Bros. en Sony.

Een hacker die zichzelf ‘muslix64’ noemt, zegt een methode te hebben ontdekt om de beveiliging te omzeilen. Hij postte daartoe een programmaatje op een forum, en zette een demonstratiefilmpje op Youtube.

De belangrijkste concurrent van HD-DVD, de Blu-rayschijf, is ook voorzien van AACS. De kans is groot dat de Blu-rayversie van de beveiliging snel doorbroken zal worden.

DVD Jon

Ook na de introductie van de huidige dvd-standaard werd al snel een methode ontwikkeld om de beveiliging te omzeilen. De destijds vijftienjarige Noorse scholier Jon Lech Johansen, beter bekend als DVD Jon, doorbrak het ‘Content-Scrambling System’ om de schijven te kunnen bekijken op zijn Linuxcomputer. Johansen kondigde begin 2006 al aan dat kunstje te willen herhalen met AACS.