Honderden doden door vuurbal Lagos

Een enorme explosie dinsdag in een pijpleiding voor brandstof in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos heeft honderden mensen het levengekost. Het Rode Kruis sprak dinsdagavond over 269 geborgen doden, nadat eerder een aantal van vijfhonderd of meer slachtoffers niet was uitgesloten. De meeste doden zijn onherkenbaar verminkt.

Door de klap werden ook zestig woningen vernield en gingen meer dan vijftig auto’s in vlammen op.

De explosie had plaats in een drukke volkswijk waar honderden mensen bijeen waren om brandstof te stelen uit een gesaboteerde pijpleiding. Dat gebeurt op grote schaal in Lagos, waar pijpleidingen vaak dwars door woonwijken lopen. De ontploffing die dinsdag uiteindelijk volgde, ging gepaard met een enorme vuurbal.

Ledematen

Reddingswerkers moesten zich naar eigen zeggen soms een weg banen door lichamen en afgerukte ledematen. Er zouden honderden gewonden zijn gevallen. Die melden zich vaak niet bij officiële instanties of ziekenhuizen uit angst voor vervolging omdat de brandstoffen wilden stelen.

Het komt zeer geregeld voor dat er in Nigeria doden vallen omdat mensen brandstoffen als benzine proberen te stelen uit pijpleidingen. De afgelopen jaren zouden zeker 2000 mensen het leven hebben gelaten door dergelijke praktijken. In mei dit jaar vielen er nog zeker 150 doden in Lagos.

Ondanks de grootschalige export van ruwe olie door Nigeria, kampt het land geregeld met tekorten aan brandstoffen als diesel en benzine, die ingevoerd moeten worden.