Mobiele e-mail niet veilig

Ministers, Kamerleden en ambtenaren moeten hun mobiele telefoon niet gebruiken om e-mail te versturen. Dat zegt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dinsdag in het Algemeen Dagblad. Het systeem is niet veilig genoeg.

Veel politici gebruiken een blackberry. Met de blackberry kunnen gebruikers e-mailen, mobiel bellen en een elektronische agenda beheren.

Blackberry

De AIVD onderzocht de Blackberry en concludeerde dat deze niet 100 procent waterdicht is: er kan altijd informatie onderschept worden. Daarom adviseerde de dienst het kabinet het apparaat niet te gebruiken om staatsgeheime informatie mee te verzenden. Het is onduidelijk of dat advies ter harte wordt genomen.

Jan Peter Balkenende

Volgens de krant verstuurt premier Jan Peter Balkenende al sinds 2003 berichten via zijn mobiele telefoon en doen sindsdien steeds meer politici en ambtenaren dat. Daarmee lopen ze het risico dat hun berichten en documenten ook door anderen te lezen zijn.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels een beveiligd systeem in gebruik genomen, maar de AIVD vindt dat niet goed genoeg. De dienst werkt aan een eigen systeem dat helemaal veilig moet zijn.